Advies over hout

Hout is een prachtig natuurproduct met haar specifieke eigenschappen.
Naast dat hout van Hillhout bijzonder duurzaam is, is het ook een uitstekend materiaal voor gebruik in de tuin.
Hieronder staan antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over hout.

De planken vertonen scheuren. Is dat normaal?

Hout is een natuurproduct dat onder invloed van bijvoorbeeld de klimatologische omstandigheden kan krimpen en uitzetten. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zijn niet te voorkomen, maar beïnvloeden in principe de kwaliteit van het hout niet.

Het hout vertoont hars. Is dat normaal?

Door de natuurlijke eigenschappen van naaldhout kan het hout hars bevatten. Dit is een normaal verschijnsel. Het is mogelijk eventuele druppels voorzichtig weg te schrapen of met terpentine te verwijderen.

Moet ik geïmpregneerd hout onderhouden?

Het is voor de weerstand tegen aantasting niet nodig om verduurzaamd (geïmpregneerd) hout later nog te behandelen. Verduurzaamd hout is onderhoudsvrij. Na verloop van tijd zal opgeschilderd hout van kleur veranderen door de invloed van ultraviolet in het zonlicht en op vochtige plaatsen kan een groene algenaanslag ontstaan.

Er is kleurverschil zichtbaar op het hout, is dit normaal?

Bij het verduurzamen (impregneren) worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verdwijnen.


Vind een dealer

Bijna alle artikelen van Hillhout zijn op voorraad bij onze dealers. Vind ze hier.